Milyonlarca öğrencinin öğrenim dönemlerini tamamlayıp tatile çıktığı bu dönemde öğrenciler derin nefes alırken okula yeni başlayacak veya okul değiştirecek öğrencilerin ebeveynleri için okul araştırma serüveni başladı. Bu yazımızda ebeveynlere bir nebze de olsa yardımcı olabilmek için devlet okulları ve özel okulların karşılaştırmasını yapacağım.

      Devlet okulları ücretsiz bir eğitim imkânı verirken özel okullar, senelik ya da dönemlik ücret talep etmektedirler. Devlet okullarında bir öğretmene düşen öğrenci sayısı daha fazladır. Durum böyle olunca da öğretmenin öğrenci ile bireysel ilgileneceği vakit azalmaktadır. Özel okullarda öğrenci sayısının az olması, bireysel olarak ilginin ve ayrılan sürenin daha fazla olması,  çeşitli sosyal aktivite ve farklı branş dersleriyle desteklenmesi çocukların branş dersleri doğrultusunda hobilerini keşfetmesine olanak sağlaması özel okulların avantajları arasında sayabiliriz. Devlet okullarının avantajları ise öğretmenleri kadrolu olduğu için dönem içi atama gibi durumlarda öğretimi yarım bırakmayacak olması, özel okullara kıyasla uzun yıllar deneyimi olan öğretmenler ile daha sık karşılaşılabilmesi, gelir düzeylerine bakılmaksızın tüm ailelere erişim sağlanabilmesi devlet okullarının avantajları arasında sayabiliriz. Fakat eğitim sistemimizde ücretli öğretmenlik gibi bir gerçek olduğu için de branş ile ilgili deneyimi olmayan öğretmenler görev alabilmektedir. Bunu da devlet okulunun en büyük dezavantajlarından birisi olarak söyleyebiliriz.

      Çocuklarımızın hayatını belirleyecek en önemli kararlardan birisi de okul ve öğretmen seçimidir. Öğrencinin yetenek ve istekleri, ebeveynlerin beklentileri okul ve öğretmen seçimini netleştirecektir. Bazı ebeveynler uzun yıllar deneyimi olan öğretmen isterken bazıları ise yeni mezun öğretmenlerin bilgilerinin daha taze olduğunu düşünmektedir. Kalabalık sınıflarda olup öğrencinin sosyalleşmesini isteyen ebeveynler varken karma bir sınıf istemeyip bireysel ilgi isteyen ebeveynlerde bulunmaktadır. Bir de arkadaşlarından ayrılmasını istemeyip arkadaşlarıyla beraber öğrencinin bir üst sınıfa geçmesini isteyen ebeveynlerimizde mevcut.

     Özetleyecek olursak öğretmenlerimizi devlet okulunda veya özel okulda görev yaptığı için karşılaştırmak doğru olmayacaktır. Öğretmen her yer de öğretmendir. Sadece okulların biz öğretmenlere sunduğu imkânlar farklılık göstermektedir. Devlet okulu veya özel okul ayırmaksızın dikkat edilmesi gereken en önemli konu insani değerleri gelişmiş ve çocuğun kendisini keşfetmesine destek olacak bir öğretmene ve öğretmenini destekleyen eğitim kurumuna rastlamaktır.

      Bu konu şansa bırakılacak bir konu mudur? Tartışılır…