Toprak analizi; örnek alınan arazi toprağının bitki besin elementi ihtiyacını ve toprağın yapısını ortaya koyan bilimsel nitelikte bir araştırmadır. Toprak analizi yapılan kurumlar, Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlar tarafından standart bazı metotlar çerçevesinde yapılmaktadır.

Analiz öncesi yapılması gereken işlemler ve analiz sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar neticesinde toprağın yetiştirilecek bitkiye göre bitki besin elementi ihtiyaçlarını bilimsel bulgularçerçevesinde tavsiyelerde bulunuruz.


Analiz öncesi işlemler kapsamında arazinin büyüklüğü, yetiştirilmek istenen ürün, sulama ve gübreleme yöntemi belirlenmesi gerekmektedir.

Toprak analizi yapılmadan gübreleme yapmanın sakıncaları vardır. Özetlemek gerekirse
1. İhtiyaç olandan fazla gübre kullanılır.Toprağa fazla gübre kullanmak toprağı çoraklatırarak hem yetişecek bitkiye hemde cebimize zarar vermektedir.
2. İhtiyaçtan daha az gübre kullanılır, bu da verim düşüklüğüne neden olur. Bitki gerçek potansiyelini yansıtamadığından kaynaklı ekonomik kayıplar meydana gelir.
3. Yanlış gübreler kullanılarak yetiştirilecek ürüne ve toprağa zarar vermektedir.Uygun zaman ve bilinçli bir şekilde uygulanmayan gübreler istenilen miktarda verim sağlamaz.
4. Toprağın yapısı ve bileşimi doğru olarak bilinmediğinde yetiştirilecek ürün seçiminde yanlış kararlar verilebilir.  

Bu örnekler ve daha saymakla bitmeyen sakıncalardan dolayı analizi yapılmamış toprağın gübrelenmesi boşa kürek çekmek ile eşdeğerdir. Bu nedenle gübre kullanmadan önce mutlaka bir uzman eşliğinde yetkili laboratuvarlada toprak analizi yapılmalıdır.

İlçemizde bu bilinçsizliğin tam örneği durumunda.Tarımın gözbebeği  Mustafakemalpaşa ilçemizde bir toprak analizi laboratuvarı dahi yok.Toprağını analiz ettirmek isteyen üreticilerimiz; ilçemiz dışında bulunan özel veya resmi kurumlarla iletişime geçerek belirli ücret karşılığında toprağını analiz ettirip sonuçlarına ulaşıyor fakat sonuçlar neticesinde bir uzman tarafından yeterince destek bulamıyor. İlçemizde en fazla 100 m2 alana kurulmayan bu laboratuvar çiftçimizi ilçe dışında başka bir yol aratıyor ve  bu süreçler uzun zaman alıyor. 
!UZAKTA ÖRNEK ARAMAYA GEREK YOK EN YAKIN ÖRNEK NİLÜFER BELEDİYESİNİN KURDUĞU LABORATUVAR!
Tüm bölge çiftçilerimiz ve çiftçiliğe bilinçli bir şekilde başlamak isteyen hemşehrilerimiz adına konuşmak gerekirse bu laboratuvar Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda bulunan değerli hocalarımızın desteğiyle ilçemizde, belediyemiz bünyesinde şart.Hem üretime katkı sağlamak hemde ilçemizde doğup büyümüş gençlerimizin ziraat mühendisi olarak ilçemize döndüğünde, ilçemiz çiftçisine hizmet etmesi geri kazanım açısından çok önemlidir.
Ekonomisi tarımsal üretime ve hayvancılığa  dayalı olan kasabamızda, tarım sektörünün desteklenmesi tüm ilçe tarafından beğenilen en büyük yatırım olacaktır.