Tarımda üretim planlaması için gerekli olan yasal düzenlemelerin yapıldığını 2023 yılında görmüştük. 422 Sayılı Kanun ile 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 7.maddesi değiştirilmişti. Bu değiştirilen kanun ile çiftçilerimize umut doğmuştu. Peki bu önlemlere rağmen günümüzde bu krizin nedeni nedir?

Üretim Planlaması Sınıfta Kaldı

Mustafakemalpasali Ciftci

Mustafakemalpaşalı çiftçilerimizle konuştuğumuzda ekonominin kötü gidişinden ziyade bu sene üretim planlamasının sağlanamaması ve belirlenen kanun çerçevesinde Tarım Bakanlığı’nın çiftçinin yanında olmaması yatıyor.

2023 yılında değiştirilen yasaya göre tarımsal üretimin planlaması gerçekleştirilecekti. Gıda güvencesi ve güvenliğinin temin edilmesi ile verimliliğin artmasına yönelik birçok çiftçiyi yönlendirecek ve güçlendirecek maddeler eklenmişti. Hatta Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı 81 ilde teknik komiteler kurulacak vaadiyle çiftçiye verdiği önemi ve tarımın planlamasına verilen önemi vurgulamıştı. Ancak Tarım Bakanı’nın havada kalan sözleri ve ekonominin kötü gidişinde alınmayan önlemler Türkiye geneli çiftçilerimizi zor durumda bıraktı.

Mustafakemalpaşalı Mühendis Türkiye Gündeminde! Mustafakemalpaşalı Mühendis Türkiye Gündeminde!

Mustafakemalpaşa’da da tarım önemli bir yer tutuyor ve bu sene tüm çiftçilerimiz büyük bir zarar ile karşı karşıya kaldı. Ekim yapılan ürünlerin arz talep dengesine bakılarak ekilmemesi, Tarım Bakanlığı’nın çiftçileri yönlendirmemesi ve ekonomik kriz gibi nedenler çiftçilerimizi bu noktaya getirdi.

Yazarlarımızdan Necati İldem’in Sitemi Gündem Oldu

Adsız Tasarım-3

Konu ile ilgili açıklama yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Necati İldem “Tarımda Yanlış Kimde?”  sorumuza tepki gösterdi ve şu açıklamayı yaptı;

Önceki yazılarımda bahsettiğim, üretenin kaybettiği  bir yılda kurum ve kuruluşların ses çıkarması için yaptığımız çağrıya kurum ve kuruluşlar tarafından destek verildi. Üreten çiftçimizi gelecek yıl üretememeye iten problemlerin çözülmesi adına geçtiğimiz hafta yapılan eylemlerde çözüm önerileri söylense de yeterli kalmadı. Deyim yerindeyse çiftçimiz kendi çaldı, kendi oynadı, eylem unutuldu, sözler havaya uçtu, TERFİ tebrikleri ardı ardına geldi. Arazide kaybettiği gibi eylemi kaybeden yine çiftçimiz oldu. Kazanan ise son 20 yılda olduğu gibi çiftçiye kaybettirenler oldu.

Şimdi sizlere soruyorum.

Yanlış, üreterek geçimini sağlayan çiftçilerimizde mi?

Yanlış, üreterek geçimini sağlayan çiftçilerimizi  görmezden gelenlerde mi?

Editör: Haber Merkezi